Sammanfattning från träff 3

Då har man landat hemma igen efter ännu en innehållsrik fortbildningsträff i Sveriges bästa domarklubb, Jönköpings FDK. Vi som varit med och planerat träffen vill tacka för det aktiva deltagandet av närvarande medlemmar som idag uppgick till 50st.

Vi inledde mötet med en hälsning från vice ordförande Claes Helgesson där ledordet var kommunikation och förberedelse. Det är viktigt att vi kontaktar föreningar och kollegor även under träningsmatcherna, allt för att undvika missförstånd.

Efter detta gick vi igenom det första regelblocket för kvällen där vi diskuterade bedömning av hands och gav vissa tips och trix på vägen. Vi blandade enkla exempel med lite mer komplicerade bedömningar. För att ha något att förhålla oss till enades vi om att situationer där spelare rusar/hoppar in i bollbanan och med sina armar gör sig större skall bestraffas för hands, likaså om man glidtacklar mot boll och blir träffad på den övre armen till skillnad mot om bollen träffar den nedre armen som är mot marken. Vi gick också igenom grunderna där armens position och rörelse samt avstånd till bollhållande spelare skall beaktas samt att i situationer där skott sker mot mål (med målvakt bakom) skall rendera i ett gult kort.

Tre exempel på bra bedömningar, varav alla leder till straffspark men där det bara (korrekt) delas ut en varning med tanke på skott mot mål i den situationen.

 

 

Efter dessa tre situationer så delgav Sebastian Lagrell sina tankar om den stundande matchtillsättningen och hur han kommer att arbeta med listor under året. Vi kommer särskilt lägga upp datumen för då återbud ska vara inne samt vilka perioder som listorna löper över. Vi förde även en diskussion kring det klassificeringsdokument som finns kopplat till antal återbud med mera.

Till fikat fick alla i uppgift att svara på sex stycken regelfrågor samt skriva en anmälan om grov förseelse kopplat till situationen som utspelade sig i matchen AIK-Örebro i Svenska Cupens slutspel. Efter fikat gick vi igenom olika anmälningar på aktuell situation och kom gemensamt fram till några bra saker att tänka på, här under kan ni se situationen igen.

De punkter som vi gemensamt kom fram till som är viktiga att få med är: var bollen i spel när det inträffade, var bollen inom spelbart avstånd, från vilken riktning skedde tacklingen, med vilket kraft utfördes tacklingen, var det med ett eller två ben och var de sträckta. Var tog träffen, var det högt eller lågt på benet? Vilka skador fick motspelaren? Hur uppträdde den som utfört tacklingen efteråt, var han ångerfull? Lämnade han spelplanen utan protest? Vi kom också fram till att det är viktigt att använda sig av rätt termer, till exempel allvarligt otillåtet spel och äventyrar motspelarens säkerhet. Som ett sista tips sa vi även att det är viktigt att man hjälps åt med anmälan om man är osäker, ta hjälp av någon i teamet eller ring en kollega eller en av oss i styrelsen.

Här (Regelprov träff 3 2018) kan ni hitta de regelfrågor som ni fick ut samt en kopia på den blankett (Anmälan grov förseelse) som finns på SmFF:s hemsida som man kan ha som stöd vid anmälningsskrivningen, det är dock viktigt att registrera uppgifterna i Fogis också.

Vi visade också exempel på två bra anmälningar som lämnats in till SmFF där båda renderat i 1+2 matchers avstängning. Vi visade också en anmälan som lämnade övrigt att önska och där SmFF till slut avskrev ärendet så domaren inte besvarat begäran om komplettering.

Som regelblock två under mötet nämnde vi en del om olika offsidesituationer och där kom vi fram till att tolkningen utvidgats vad gäller målvaktens siktlinje, eller rättare sagt, målvaktens möjlighet att spela bollen. Om en spelare befinner sig i målområdet och nära målvakten så kan spelaren anses störa målvakten (målvaktens möjlighet att spela bollen) och därmed skall spelaren bestraffas för offside. Nedan finns ett exempel på detta.

Vi påminde också varandra om att fortsätta arbeta med avsnittet kring fotbollens image och domarens integritet. Bara för att vi gjort detta under två års tid nu så kan vi inte slappna av, samtliga aktörer måste ta sitt ansvar och vi domare måste ta vårt oavsett nivå. I samband med detta delgav vi också varandra tips och trix kring olika situationer och att man som domare måste ha en mental förberedelse för vad som kan hända när man dömer, och speciellt i de situationer där vi kan ställas på prov eller utsättas för protester (straffsparkar/utvisningar/erinran/svåra bedömningar etc.).

Vi påminde också om det kommande löptestet som är tänkt att genomföras måndagen den 9 april ute på Råslätts IP. Vi känner redan nu att vi inom kort kommer få anledning att återkomma i frågan… vi ber er vara uppmärksamma på ny information som kan dyka upp på hemsidan, Facebook och i er mail!

Avslutningsvis vill vi tacka alla medlemmar för ett bra och givande möte! Har ni frågor eller funderingar så tveka inte att höra av er på ett eller annat sätt.

//

Skriv gärna i kommentarsfältet nedan om ni har frågor kopplat till det som delgavs här ovan.

Skriv ett inlägg

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

2 Inlägg

  1. Jag är VÅLDSAMT imponerad över ditt HÄNSYNSLÖSA, BRUTALA engagemang i JFDK! Hoppas att medlemmarna verkligen förstår och tar till sig all informaton som ges.

    Svara
  2. Grymt bra sammanfattning! Tack för ikväll.

    Svara