Reportage – Steg 2B Demir Kasumovic

 

Vilken utbildning har du vart på?

Jag har varit på en mycket lärorik och intensiv stegutbildning 2B i Göteborg och dömt världens största ungdomsturnering – Gothia Cup. Vi var 12 st. (förhoppningsvis) blivande division 5 domare från hela Småland tillsammans med 5 instruktörer som sattes på lärorika, tuffa men otroligt roliga utmaningar.

 Vad gjorde ni på stegutbildningen?

Det hela började med att vi hade ett regeltest, teori och praktikpass i Jönköping innan det var dags för lunch inför avfärden till Göteborg. Väl framme på hotellet väntade genomgång av hur turneringen skulle se ut, olika regler som gällde, rapportering av matcherna och dylikt. Sedan blev vi indelade i team. Det var fyra domare per team där det sammanlagt skulle dömas tolv matcher per dag. Detta innebar att det alltid var en av oss som vilade en match. Jag dömde tre matcher per dag. Oftast var det så att jag dömde en match som domare och två matcher som AD.

Hur såg dagarna ut?

Dagarna såg ganska likadana ut då vi oftast vaknade upp ganska tidigt och åt frukost med teamet. Det var väldigt viktigt att fylla på med mycket energi och vätska för att det var väldigt tajt mellan matcherna senare på dagen. Efter frukost tog vi oss ut till de olika spelplanerna där vi dömde. Mellan matcherna fanns det tid för lite vila och lunch. Annars var det väldigt intensivt. Hur man förbereder sig kvällen innan avgjorde mycket hur man dömde dagen efter i och med att vi var lediga på kvällarna och endast då fanns det tid för vila och påfyllning av vätska.

På kvällarna var vi lediga och hade man någon energi kvar i benen var det några som valde att gå runt i stan, åka runt på Liseberg eller bara ”hänga” på hotellet och samtala med kollegorna.

Hur gjorde du för att utvecklas?

Efter matcherna hade vi olika uppgifter där vi i team men även individuellt fick analysera våra egna insatser som vi sedan gick igenom med någon av instruktörerna. Efter varje genomgång fick vi förbättringspunkter/utvecklingspunkter som vi tog med oss till dagen efter som då förhoppningsvis åtgärdades.

Det bästa med kursen?

Det bästa med att få gå på kurs var att jag fick extremt mycket tips, råd och förbättringspunkter från instruktörerna som var/är användbara för mitt dömande. Sedan var det roligt att umgås med andra ambitiösa domare där vi fick möjlighet att dela erfarenheter och diverse upplevelser med varandra.

Hur gjorde du för att ta plats på utbildningen? 

Mitt första år dömde jag många matcher för att verkligen komma in i dömandet. Ofta när jag inte dömde själv tittade jag på många matcher där andra kollegor dömde. Jag åkte runt med olika domare (från vår domareklubb) runtom i landet för att se hur de arbetade på fotbollsplanen och där jag har fått äran att sitta med elitdomare i omklädningsrummen och se hur de förbereder, tänker och arbetar. Allt detta för att samla på mig kunskap och erfarenhet som jag sedan kan ta med mig på fotbollsplanen när jag själv dömer.

Ditt bästa tips till domare som vill ta plats på en utbildning?

De bästa tipsen jag kan skicka med är: lyssna på de som bestämmer och ta till dig av det som sägs vid domarmöten, observationer och bland kollegor. Träna, träna och återigen – träna. Håll igång konditionen för den är extremt viktig för en domare. Döm matcher, var inte rädd för att göra misstag och lär dig av dina fel. Det sista tipset (klichévarning) och det bästa tipset är att du ska ha kul. Det är absolut lättare sagt än gjort men har man kul och njuter ute på plan då har man verkligen halva jobbet gjort.

Bästa minne från kursen?

Mitt bästa minne från kursen var när jag hade det sista samtalet med instruktörerna och där jag då fick veta att jag blev godkänd på stegutbildningen. Jag glömde av hur trött och sliten jag var utan njöt enbart av det positiva beskedet. Allt det hårda arbetet och slitet i värmen med sammanlagt 12 matcher i benen gjorde mig inte någonting i och med det positiva beskedet.

Vad händer nu?

Nu väntar provmatcher i division 5 under hösten med observationer där jag ska visa att jag verkligen förtjänar min plats på den här nivån. Stegutbildningen var steg ett men det är nu det riktiga jobbet börjar och det är nu det är upp till bevis. Jag är mer taggad än någonsin och jag längtar efter vad hösten har att erbjuda!

 

Vi tackar Demir för att han tog sig tid att berätta om hur det var på stegutbildningen och önskar honom lycka till under hösten!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nya reportage - Jönköpings FDK - […] Reportage – Steg 2B Demir Kasumovic […]

Skriv ett inlägg

E-postadressen publiceras inte.