Jönköpings FDK har tagit emot en hälsning nere från Nyon (Schweiz) där Fredrik Klyver just nu genomgår CORE som anordnas av UEFA.

Hej på er!

Hoppas försäsongsträningen och träningsmatcherna där hemma går bra för er alla! Här nere i Nyon är vi snart halvvägs in i den första kursen av två som anordnas under året. Detta kurstillfälle pågår i tio dagar och avslutas på onsdag i nästa vecka. Att få vara en del av denna utbildning är en fantastisk känsla som jag unnar er alla. CORE står för Centre of Refereeing Excellence. och det märktes tydligt från början att ordet ”Excellence” är det som eftersträvas i varje moment.

Det finns absolut ingenting negativt att säga om denna kurs, detta är med marginal den bästa kurs jag någonsin gått och det kan till och med sammanfattas med att: Jag trodde att jag kunde döma fotboll när jag kom hit, men så var inte fallet! Att få möjligheten att suga åt sig av kunskapen som dessa oerhört skickliga instruktörer (som till ”vardags” är observatörer på Champions League-matcher) besitter är helt fantastiskt.

Dagarna är långa och fullspäckade, vi startar vid frukost och håller på till kvällstid varje dag, praktisk träning blandas med teori, precis som på alla kurser, men detta är verkligen någonting extra! Sen är det självklart en utmaning att allting hålls på engelska, men nu pratar vi till och med engelska med varandra i det svenska teamet så det går över förväntan 🙂

Ett antal tuffa moment återstår men de flesta av medicinska- och fystesterna är avklarade. Den största prövningen sker dock till helgen då alla team som är här nere ska döma en match antingen i Frankrike eller i Schweiz (ett par divisioner under topleague). Dessa kommer sedan analyseras ner i minsta detalj för att hitta förbättringspunkter.

Jag önskar att jag kunde lära er alla det som vi får lära oss här nere, men det är en omöjlighet, men däremot har vi fått en hel del ny kunskap som de gärna vill att vi ska ta med oss hem och sprida, så var förberedda 🙂

Jag tror dock att jag stannar där för denna gång men jag kan säkert berätta mer framöver.

//Klyver