Intervju med Julian

Hur känns det att ha blivit uppflyttad till elitfotbollen och Superettan?

Först och främst är det ett stort privilegium att få vara ännu ett namn av alla de domare från Jönköpings FDK som fått chansen att vara en del av den stora fotbollsfamiljen och svensk elitfotboll innan mig (de senaste Edvard Pruner, Thomas Bergström, Magnus Appelberg, Peter Stefansson, Anders Böwing och Fredrik Klyver). Det är en helt fantastisk känsla att få vara en av de 17 assisterande domare som utgör grunden i Superettan för säsong 2015. Det känns oerhört inspirerande och häftigt att få åka runt om i Sverige och döma fotboll, träffa nya lag och besöka nya arenor. Det ska bli riktigt spännande!

Hur var det på kursen (Elitdomarkursen) i helgen, gick allt bra?

Min första Elitdomarkurs, ett minne för livet på många sätt! Många intryck att ta in och många nya ansikten och kollegor. Nya krav och förväntningar inför säsongen. Det var en kurs som innehöll precis vad man kan förvänta sig av en årlig fortbildning med löptest och regelprov. Kursen gick väldigt bra, löptestet genomfördes på ett enkelt sätt och resultatet på regelprovet ger ”respekt” 🙂

Vad är målsättningen med året?

En av mina målsättningar med säsongen är självklart att fortsätta prestera och utvecklas på samma positiva nivå som under säsong 2014. Att ha en hög lägstanivå är viktigt, medan jag samtidigt samlar på mig mer rutin och erfarenheter inför framtiden.  Som jag nämnde tidigare är vi endast 17 assisterande domare inför säsongen vilket är en mindre grupp jämfört med tidigare år. Detta betyder troligen att det finns en möjlighet att få en hel del uppdrag, vilket i sin tur innebär att min träning under säsongen kommer att vara av stor betydelse, detta för att undvika skador och för att hålla sig fräsch under hela säsongen. Så det får också bli ett mål med säsongen, att kunna träna kontinuerligt och på samma nivå som tidigare.

Du ska ju ner till La Manga (Spanien) nu, hur kändes det att bli uttagen till det?

När min coach, Håkan Andersson, ringde mig i november och berättade att jag som enda svensk domare blivit uttagen att få åka ner och döma U17- och U19-landskamper så kändes det oerhört roligt och hedrande. Ser det som en stor belöning för det jag presterat i mina matcher, och under utbildningen ”Steg 4AD”, under året som varit.

Vad vill du skicka med för tips till de domare som också vill avancera och nå lika högt som dig?

Jag har, precis som många andra kollegor, investerat en del tid i mitt domarskap genom åren, allt för att ta mig dit där jag är idag. Detta har gjort att man fått prioritera och göra en del avvägningar under resans gång, något som jag inte ångrar en sekund idag. Men resan hit har inte alltid gått lika fort som jag själv önskat alla gånger, och det är också däri som mitt tips ligger. Låt det ta lite tid, stressa inte! En enkel anledning till detta är att den dagen du väl får chansen så är du bättre förberedd och har då alla möjligheter att lyckas eftersom du samlat på dig rutin och erfarenheter under tidigare år. En stor del i detta har domarklubben haft, så jag vill passa på att tacka JFDK särskilt!

Du och Anders Böwing kommer med stor sannolikhet få åka tillsammans på ett antal uppdrag i Superettan under året, finns det redan nu något roligt att berätta kring detta faktum?

Jag kan bara säga att när vi i november månad ska summera säsongen 2015 så kan jag lova att Anders kan låten ”Shake it off” med Taylor Swift! Om vi har tur kanske ni andra kan få ta del av det på årsmötet, vem vet!

Till sist önskar vi Julian lycka till nere på La Manga och under säsong 2015. 

 

Nästa sida, La Manga (dag 1)