Gästbok

Skriv ett inlägg

E-postadressen publiceras inte.

197 Inlägg

 1. Ni som inget har för er på söndag ska ta vara på detta tillfälle det kommer aldrig att finnas ett sådant tillfälle i JFDK historia matchen är mellan Fc real-Hook på rosenlunds ip kl 12 00. Smff har tagit ut 2 st på kansliet på https://www.nyhetssajten.se/ för att döma denna tuffa div 6 match väl mött mvh claes

  Svara
 2. Hej

  Hoppas ni haft en bra säsong. En domarcomeback känns tyvärr avlägsen så jag rensa lite i garderoben. Tänkte att Helgessons nya rekryter kanske kan vara intresserade.

  Säljer både addidas från denna säsong (röd L) och tidigare säsonger (svart, gul, blå M) för 100:- st
  Samt gamla Umbrotröjor M (Gul, svart, röd, grön, m.fl) 50:- st.
  Flaggor 2st 100:-

  Strumpor och shorts kan fås med på köpet om så önskas.

  /Thomas

  Svara
 3. Hej alla stackars arbetslösa f d kollegor. Är det någon som dömer någonting nu i dessa hemska Corona-tider? Själv inser jag att mitt beslut att sluta döma kom helt rätt i tiden. Så… åtminstone mitt allra sista beslut som domare blev rätt och kom i rätt ögonblick m a o. Alltid något.

  Jag håller på och vårstädar garderoberna nu, och hittar gamla domardräkter som jag har för avsikt att kasta, om ingen av er vill ha dem. Storlek XL eller XXL. Olika färger, men gamla… Det betyder att de går nog inte att använda i tredomarsystem längre, men däremot om man dömer ensam i någon lägre serie så funkar de alldeles utmärkt. Finns både kort- och långärmade. Jag vill behålla mina shorts, men har alltså domartröjor och några näst intill oanvända strumpor. Jag har ett par gamla solblekta AD-flaggor också, ett par med kullager, som någon kan få. De funkar på div V-nivå…

  Är någon intresserad så skicka ett sms eller slå en signal på 0730-47 13 47. Annars kastar jag bort dem.

  Fortsätt kämpa! Coronan försvinner vad det lider!

  /Lasse S

  Svara
 4. Hej på er, rättvisans skipare på den gröna fälten!

  Jag vill bara tacka er för det jobb ni gör, jag har varit delaktig i fotbollen under en längre tid och man har stött på flera olika domare under åren i olika distrikt. Jag tycker att JFDKs domarkår ligger i framkant i nivå och bemötande, både på och utanför planen. Även om jag inte haft med samtliga domare att göra så är det en passning som går till hela kåren.

  Tack för denna säsongen!

  Svara
 5. Måste ge beröm till Raned Werdina som dömde matchen mellan Gripenberg – Norrahammars IK i kvalet till div 5. En bra insats matchen igenom.

  Svara
 6. Vill ge beröm till domaren i matchen mellan Aneby sk- Ekhagens IF, div4. Glenn var i mitt tycke matchens lirare.

  Spelarna tyckte också detta. Alltid kul när domaren får beröm.

  Bra jobbat Glenn Bastholm

  /Ashoor , Tränare Ekhagens IF

  Svara
 7. Verkar vara rätt forum här. Igår var jag och tittade på matchen norrahammar Ik – Hallby if i div 5. En ganska avslagen match med en domare, om jag minns rätt vid namn Simon. I andra halvlek blev det roligare att titta på domaren än att se min brorson bränna chans efter chans…Jag fastande för 2 saker, kommunikationen gentemot spelarna och engagemanget i grabben.Helt otroligt och se på den här nivån! När min 11 åriga grabb efter 70 minuter sa ”Pappa jag vill också bli domare” kände jag mest i hel***e heller… Dock Kul och se att även domarkåren utvecklas framåt med bra domare och bidrar till att den lokala fotbollen utvecklas i positiv riktning! Bra jobbat!

  Svara
 8. Hoppas det gick bra med dig Klyver och att vi ses på nästa möte

  Svara
 9. Nytt för i år är att vi kommer erbjuda ett antal tillfällen för gemensam träning, målsättningen är att den ska genomföras på en fotbollsplan i närområdet. Vi återkommer med mer info när det närmar sig. .. när sker detta?

  Svara
 10. Över två månader sedan något skrevs i gästboken. Nu är det dags! det används mer tekniska hjälpmedel för att få korrektare domslut. Efter att ha haft solen i ögonen i 180 minuter (2 matcher som AD) är frågan självklar? Varför är det så känsligt om en AD har keps/skärm? Det är väl framförallt i lägre divisioner som problemet uppstår. En större arena med höga läktare skymmer nog solen. Finns det något uttalat i text om kepsförbud? Om man dömer som AD i keps: Vad händer? Man ser bättre! Man behöver inte hålla en hand över ögonen och samtidigt springa med flaggan i den andra! Säkrare bedömningar!

  Svara
 11. Lycka till gubbar!!

  Svara
 12. Etthundrasjuttiotvå år! 172 år! Det är den sammanlagda åldern på den domartrio som skall skipa rättvisa i mötet mellan Bosna och Egnahem den 27 april. Krossar med råge summan Bono, Juha och jag uppnådde i Forsheda för några år sedan. Goran, Lasse och jag är det som tillsammans når dessa aktningsvärda år.

  Svara
  • Fantastiskt! Stort lycka till 🙂

  • Hur gick det för talanggruppen?

 13. Några funderingar kring inlägget av fotbollsälskare. Ganska svepande anklagelser (anonyma förstås) vilket inte möjliggör konstruktiv debatt. Jag har tittat på andra domarklubbars hemsidor men endast hittat detta inlägg hos JFDK. Alltså kan man misstänka att det är en sympatisör från ett lokalt lag. Finns det något lag som består av flera med annan etnisk bakgrund och som ”drabbats” osedvanligt hårt under de första omgångarna? Det vill säga många röda och gula kort.

  Svara
  • Ganska enkelt att klura ut vilken match det är.

 14. Hej! Jag vänder mig hit för en anledning, jag är här för ge er en verklighetsbild av era domare . Efter flera års fotbollstittande i lägre divisioner runt om i Småland blir jag likt förbannad efter varje fotbollsmatch.

  Match efter match ser man klart och tydligt hur värdelösa domare ni skickar ut för att döma. Det gör så ont i hjärtat att se på när domare förstör match efter match, där domare på ett tydligt sätt förstör glädjen med fotbollen, där vissa domare visar tydlig rasim mot lag där det finns fler invandrare än svenskar i startelvan.

  Det är så sjukt att något sånt fortfarande lever kvar..
  Hur följer ni upp att detta absolut inte får hända?
  Hur mycket utbildning får era domare innan dem får döma en match?
  Vad gör Smålandsfotbollsförbund för att förbättra domarinsatsen?

  Det är så pinsam nivå på era domare, där era domare inte dömer efter regelboken utan istället gör egna hittepå regler och efter 90minuter inte vågar stå för sina beslut.

  Jag hoppas att ni efter att ha läst detta inlägg, tar tag i pucken och börjar följa upp era domare på ett bättre sätt. För som det ser ut just nu är det under all kritik.

  Svara
  • Hej ”Fotbollsälskare”.

   Tråkigt att höra om dina upplevelser. Vi tar till oss utav din kritik. Ibland är det dock viktigt att se till sig själv och vad man själv gör eller gjort för att vissa beslut tagits. Det är lätt att skylla ifrån sig och säga att domare gör fel, men oftast så är det ju faktiskt ett regelbrott som är anledningen till ett domarbeslut. Samtidigt är vi alla människor o alla gör fel. Men vi antar att du ser dig själv som en felfri person. Trevlig fotbollsvecka önskar JFDK

  • Hej ”Fotbollsälskare”… jag är en av de som sitter med i styrelsen i Jönköpings FDK. Jag har själv mångårig erfarenhet av fotbollsdömning och har idag förmånen att få döma på absolut högsta nivå. En gång i tiden började jag dock på lokal nivå och har åkt Småland runt för att döma matcher på olika nivåer under många år.

   Jag har svårt att se framför mig hur ”alla” domare behandlar lag och spelare så som du upplever det. Du verkar rätt bra på att generalisera och dra förhastade slutsatser i det du skriver, men jag betvivlar dock inte att du sett en del fotboll genom åren.

   Det du måste ha med dig är att de domare som dömer i de divisioner som du beskriver inte är några proffsdomare utan de gör detta för en liten men skälig ersättning och för att de vill bidra till den sport som de älskar – precis som du, nämligen fotbollen.

   Det finns ett uttryck som myntades av Jonas Eriksson, en av Sveriges mest meriterade domare genom tiderna, för några år sedan ”Utan domare – ingen fotboll!”. Detta är någonting som du borde ta med dig i dina framtida funderingar och innan du generaliserar, och uttrycker dig, på liknande sätt igen.

   Efter mina 18 år som domare, varav hälften på elitnivå, så är jag helt säker på att domarna som finns där ute gör sitt absolut bästa utefter de förutsättningar som de har inför det uppdrag som de står inför.

   Har du frågor/funderingar eller konstruktiva förslag så är du välkommen att höra av dig.

   (Och det vore trevligt om du då presenterar dig…)

 15. Nu du, Peter Junhem, har jag ett vårtecken så gott som något att berätta för dig. Idag hade jag bara EN mössa på mig när jag dömde, att jämföra med förra helgen då jag hade tre och ändå frös om öronen!

  Svara
 16. På söndag har JFDK sin årliga domar cup för p18 p15 dom nya domarna ska döma denna turnering o packa sin berömda ryggsäck .Ni som inte har någonting för sig på söndag är välkommen att hjälpa till .Vid intresse hör av er till mig mvh Claes

  Svara
 17. I kväll har JFDK domarpraktik för dom nya domarna som ska bli godkända inför 2018 på Rosenlunds ip .Mattias Jacobsson håller i ass praktiken för 14 nya killar så har ni inget att göra ikväll så kom o titta vi börjar 18,00 mvh claes

  Svara
 18. Sorry att jag inte besvarat era frågor, men är på semester och är inte hemma förrän i morgon. Men nu har ni väl haft er kurs misstänker jag, så hur löd svaret?

  Svara
 19. Svarade visst på fel fråga..
  Fråga ang.ersättare . indirekt (ej fysiskt)
  Fråga Ang. Försvararen. Direkt.(fysiskt)
  Båda dock på sidlinjen i höjd med där regelbrott begåtts.
  Nåt som jag kom på jsg tolkade fel är hur man gör Tolkningen
  i /utanför/ bakom/ eller närhet av straffområdet
  Om det blir frispark eller straffspark.

  Svara
 20. Jag tror jag har svaret på min egen fråga här… Jag har upptäckt fler frågor där själva regelbrottet begås utanför planen men där svaret är att påföljden blir en direkt frispark där regelbrottet inträffade (+ varning). T ex den här:

  En anfallare i lag A inleder ett lovande anfall springande längs sidlinjen där backen i lag B försöker glidtackla utan att vara vårdslös. För att inte bli träffad springer anfallaren av plan för att försöka runda backen. Backen håller då fast anfallaren en dryg meter utanför sidlinjen under det att bollen fortfarande är i spel. Domslut?

  Frisparken ska väl knappast läggas utanför planen, så jag gissar att de menar att frisparken ska läggas på sidlinjen närmast den plats där regelbrottet begicks.

  Klyver eller något annat regelorakel i klubben får gärna bekräfta (eller ev dementera).

  Svara
  • Hej Lasse. Vi får se imorgon på kursen :).
   Om jag fattat rätt.
   Varning + indirekt frispark (pga ej fysiskt) i höjd med där det sker , på sidlinjen.
   Conny

  • Lasse har rätt!!!!!!

 21. Nu är det hårt plugg som gäller inför helgens kurs… och jag har upptäckt en fråga vars svar i Regelprovsgeneratorn väl måste vara fel? Frågan lyder: En ersättare som sitter på bänken protesterar mot ett domslut. Ersättarens lag har bollen. Domslut?

  Och enligt facit ska svaret vara Varning och indirekt frispark där regelbrottet inträffade. Det kan väl inte vara möjligt att frisparken ska läggas ute på avbytarbänken…? Rätt svar måste väl vara ”där bollen befann sig”?

  Eller hur, Klyver???

  Svara
  • Ställde den frågan till SvFF. Begränsningen ligger i antalet svarsalternativ, därav av där regelbrottet inträffade. Verkligheten är närmaste palts

 22. Någon kollega som kan erbjuda mig skjuts hem i afton till Rosenlund?

  Svara
 23. Helgesson, är det ok att du tar två rullstolsburna med dig på löptestet? Du kan väl ta en i varje hand? Jag anmäler mitt intresse för att åka med! Ska jag ta med egen rullstol eller kan jag låna en av dina?

  Svara
 24. Efter ett julbord och 90 minuters konsert var rörelsebehovet stort, därav en stretchrörelse. Självklart ville jag inte förlora mot Claes i bowling. Han hade nog däremot behövt stretcha. Begreppet ”smidig som ett kassaskåp” har väl aldrig passat bättre än på herr Helgesson. Jag är helt övertygad om att jag vunnit även om CH fått spela med staketen uppfällda på banan. Döma 2018? Absolut! JFDK, Korpen eller föreningsdomare? Efter trettondagshelgen tas ett beslut. Roligt att du är tillbaka Antonio!

  Svara
 25. Jag erkänner JAG fick storstryk av den nyblivne pensionären Thomas Svensson i Bowling i går kväll.Men det som är mest minnesvärt är när den grå hårige gentlemannen tar sitt klot o går ut på banan o sätter igång att stretcha baksidan av låren o sen vaderna jag trodde jag dog av skratt.Så svar på din fråga Antonio det är klart gubben ska döma nästa år om så jag är tvungen att springa med en rullstol med gubben i på löptestet.OBS jag var idag uppe på bowling arena o fick få tag på övervakningsfilmen jag återkommer med mer info mvh Claes

  Svara
 26. Ska du Thomas Svensson döma nästa år?

  Svara
 27. Grattis till välförtjänta utmärkelser på årsmötet! Bra val! Vad är det egentligen som gäller för avstängda spelare efter att ha sett Kim Källström livligt gestikulerande i halvtidspausen (Djurgården-J_Södra)? Är det skillnad på person och person eller är det en regel som bör skrotas? Avslutningsvis: Den lokala serieindelningen division 5 med reseavstånd som en P 11 serie (- Sommen) verkar intressant. Lätt för supporters att följa med på bortamatcher.

  Svara
 28. 7 november är det årsmöte. Valberedningen (Julian och jag) tar gärna emot seriösa synpunkter på personer som kan och vill göra insatser för JFDK.

  Svara
 29. Jag är imponerad! Jag är oerhört imponerad!!! Vad har hänt? Jo, jag supportade min son i lördags som sprang sitt första marathon. Där upptäckte jag två JFDK-domare som hade antagit utmaningen att tillryggalägga 42195 meter på en kuperad bana. Gamle ordföranden, Mikael Eriksson (han är väl snart 60?) samt Bankeryds forne högerback Magnus Andersson. 42195 meter är ju 10 varv på Cyrus tipspromenad!! Det fanns en fantastisk positivitet runt banan. Folk skrek: Du ser stark ut! Inte långt kvar! (fast det återstod 2 mil). Anders Böwing fanns utmed banan. Han tyckte det var obegripligt att någon betalade för att plåga sig själv. Min fundering var hur många som gjorde 2 lopp denna dag samtidigt: Det första och det sista. Avslutningsvis: JFDK kan vara stolta över dessa vältränade medlemmar.

  Svara
 30. Tack för svaret, Fredrik. Var han ändå inte lite för snabb med det gula kortet? Kunde han inte ”isolerat syndaren” och haft ett domarråd? Därefter delat ut ett kort, det röda?

  Svara
  • I bland så har domare lite för bråttom med kortet vid en del varningar och de assisterande domarna har för bråttom med sin flagga vid en del offsidebedömningar… så vi kan alla lära oss något av situationer som denna 😉 Det optimala är ju att saker och ting sker i den ordningen som du själv nämner – du är en klok herre, det har jag alltid tyckt!

 31. Regelfundering efter matchen Sirius-Häcken: HD varnar Häckenspelaren efter tacklingen på Ogbu. Han står sedan och tittar på när Ogbu behandlas under flera minuter. Därefter tar han kontakt med andra domare i teamet och delar ut ett rött kort till Häckenspelaren. Moraliskt helt rätt men kan man ändra ett gult till ett rött på detta vis?

  Svara
  • Hej Thomas (och ni andra). Möjligheten att ändra beslutet finns fram tills dess att spelet är återupptaget. Så visst kan man ändra en varning till en grov utvisning vilket också gjordes i denna match.

 32. Hej fick ett samtal från vaktmästarna på rosenlunds ip är det någon domare som fått med sig domarnyckeln hem för den saknas .Är det det så åk upp o lägg den i skåpet mvh claes

  Svara
 33. Ända se’n oktober, på en månda’
  har jag levt med en obeskrivlig vånda
  En inre röst som tjötat: träna, träna, träna
  och bry dig inte om om det gör ont i ljumskarna och knäna
  Men nu är pärsen över, jag har klarat årets test!!!
  Nu blir det till att fira med en superläcker fest
  Hur läcker? Det är inte svårt att gizza
  Coca-cola, chips och mazzor utav pizza!!!

  (Kan Bob Dylan få Nobelpris så kan väl jag också???)

  Svara
  • Klart att du fixade löptestet! För att bli poet krävs lite mer svårmod och navelskåderi. Om Färjestad åkte ur Elitserien och Örebro fick lämna allsvenskan. Då skulle nog dysterhet och svartsyn prägla dig till en grym poet.

  • Aj då, är det SÅ illa?!?! Då lägger jag nog ner poet-drömmen. Måste det innebära att ÖSK ska trilla ur allsvenskan så avstår jag hellre Nobelpriset!

 34. Vad gäller angående biljetter till J Södras hemmamatcher? Jag var sjuk och kunde inte vara med på senaste mötet där information antagligen gavs. Hämtar man biljetterna på plats just innan avspark i ”biljettboden” på Vallen?

  Svara
  • Biljetter hämtas ut i biljettkassan på Stadsparksvallen och du erhåller då en ordinarie matchbiljett. Vi vill förvarna om eventuella problem under första matchen då det kan vara så att de nya legitimationskorten inte skickats ut ännu. Är det så tas en telefonkontakt med Sebastian.

   Det är också viktigt att tänka på att frikorten ENDAST gäller i mån av plats. De matcher som alltså är slutsålda, eller kommer sälja slut, är inte möjliga att lösa fribiljett till. Vid dessa matcher får man köpa biljett om man vill se matchen på plats.

  • Bra! Tack! Då vet jag!

 35. Godkänt löptest!! Lite bristande träning kompenserades av mina nyinköpta Asics med dubbel dämpning. Löptestet är ju alltid lite ångestframkallande. Det kan jämföras med mitt första besök hos Janne Frisör när den gamle NGIS:aren närmade sig med saxen i handen. Men det slutade bra det också.

  Svara
 36. Sitter o njuter av att man klarat regelprovet sen sprang man löptestet förra veckan så jag hoppas att tomas svensson lagt upp rätt löptaktik tills i morgon o låter siggelin bestämma tempot o dra runt tomas på råslätts ip . obs jag kommer o heja på er mvh claes

  Svara
 37. Lämnade in tipset på Linneas Tobak idag. Pratade som vanligt med Magnus om fotboll i allmänhet och J-Södra i synnerhet. Han berättade då att det biljettsystem för domare som rådde förra säsongen inte gäller i år. Man kan alltså inte hämta fribiljetter på Linneas! Som jag förstod skulle domarna i fortsättningen få biljetter vid arenan om det inte var slutsålt förstås. Första hemmamatchen är den 9 april så det vore bra med mer information på nästa domarmöte.

  Svara
  • Noterat Thomas… skickar detta vidare till rätt man för att lösa uppdraget 🙂 Info kommer på mötet…

 38. Hej, jag är ny och ska åka på utbildning i vrigstad nu på lördag. Jag undrar om det finns någon som jag kan samåka med dit.

  Svara
 39. Var hittar man bankgiro/postgiro för att betala medlemsavgiften?

  Svara
  • Jag vet! Under länken Information och sedan Information JFDK! Bara att pröjsa och se glad ut! 🙂

  • Tack! Du har koll.

 40. Svårt att sammanfatta vilka regler som inte ändrats inför året. Men generellt så kan man väl säga att allt som har med otillåtet inträde (samt där spelare lämnar spelplanen) och händelser där spelare begår regelbrott utanför spelplanen ändrats. Likaså en hel del vad gäller straffsparksutförande och resultatet av denna. Det är också nyheter och förändringar kring målchansutvisning och den så kallade ”trippelbestraffningen” som funnits tidigare.

  Sådant som inte ändrats är bland annat frågeställningar där följdbestraffningar som varning och/eller utvisning skall delas ut. Inte heller sådant som rör avstånd till hörna och frisparkar eller igångsättandes av dessa (och även inkast, nedsläpp och indirekta frisparkar). Händelser där spelare kastar skor eller andra föremål är inte heller ändrat (så länge det sker på spelplanen) – vilket hör till spelets igångsättande och följdbestraffningar.

  Som sagt… svårt att förklara och sammanfatta :/

  Svara
  • Tack så mycket.

   Skönt att slippa allt det där bökiga med spelare som springer in och ut från planen hela tiden… och börjar slåss med publiken uppe på läktaren. Att de kastar skorna på varandra inne på planen är väl inte något som inträffar i varje match precis, men det är väl bara att försöka att lägga på minnet hur man ska agera då.

   Tack för hjälpen, Fredrik!

 41. Klyver (eller något annat regelorakel): Kan du skriva några rader här vilka regler som berörs av nyheter inför 2017 och som alltså inte kommer på regelprovet? Det skulle underlätta förberedelserna mycket!

  Svara
  • Jag kan knåpa ihop en del på söndag, just nu finns inte tiden till det eftersom jag själv har min kurs från imorgon och till söndag lunch… men sen så 🙂

  • Hinner du och har lust så får du gärna, men känn det inte som ett tvång!

  • Försöker knåpa ihop något imorgon måndag…

 42. Hej! Tar en paus från fotbollen ! Lycka till nu allihopa 2017! Så kanske vi ses nästa säsong!
  Mvh/Antonio

  Svara
  • Lycka till med allt som kommer under 2017 nu 🙂 Så syns vi nästa år igen!

 43. Tack till Julian
  för det starka initiativet till själv bjussa på
  smaskiga Semlor o färskbryggt Kaffe
  Efter dagens långa intervall o löp-pass till alla 20 trötta löparna .
  Satt som en smäck. Stort tack.

  Svara
 44. Hej!
  Vet någon när ska Sv FF öpnnaigen regelprovgeneratorn?????
  Nu är det 18 Jan, fattar ingenting!!!!!!!

  Svara
  • ”Vi har just nu tekniska problem med Regelprovsgeneratorn. Vi jobbar för fullt med att lösa problemet. Prognosen är att vi kan öppna den månadsskiftet jan-feb.”

   Så står det på SvFF:s hemsida just nu, så det är det vi får förhålla oss till. Mitt tips är att ta upp regelboken och börja läs. Kom ihåg att regelprovet på er kurs endast kommer innehålla frågor/svar som inte har förändrats inför säsongen. Detta enligt ordföranden i SmFF:s DK.

 45. Jämförde 2017 års arvode med 2016 och fann att inte ens den vanliga ”10 kronorshöjningen” hade fallit ut. Det såg väldigt likt ut som föregående år. Men samtidigt
  har ju inte kursavgiften ändrats heller.

  Svara
  • Enkelt löst. Då dömer vi helt enkelt inte bättre i år än vad vi gjorde ifjol… 🙂

 46. Tackar Klyver!

  Svara
 47. Domarkurs närmar sig, 28-29 januari och man undrar hur man ska lära sig fotbolsregler,regelbok är värdelös!!!Den bästa hjälpmedel har försvunnit från nätet.
  Inte alls bra!!!

  Svara
  • Kom gärna på regelträffen ikväll Go(ö)ran så får vi hoppas att det klarnar något efter det… Regelprovsgeneratorn ska enligt senaste uppgift startas upp igen i mitten av januari (vilket borde vara denna veckan eller i början på nästa).

 48. Gott nytt år! Dessutom ett stort grattis till Fredrik Klyver. Årets domare i Småland!

  Svara
  • God fortsättning på dig också Thomas, och alla er andra med för den delen, och tack för gratulationerna efter utnämningen 🙂

 49. Okidoki, jag tror jag förstår… Och faktum är att jag en gång i tiden gått på samma domarkurs som Anders Frisk, när vi båda var unga och lovande, men våra kurvor kom också att peka åt lite olika håll. Fast å andra sidan så håller jag fortfarande på, det gör inte han… 🙂

  Svara
 50. Amir Mallllllaki och Thomas Svensson… Kör ni en säsong till så gör jag det också. Jag vill ju inte vara den som viker ner mig först. Vad säger ni om den utmaningen??? 🙂

  Svara
  • Har inte fått något konkret anbud från Korpen ännu. Dessutom verkar JFDK vilja ha mig kvar (om de inte ljuger). Så målsättningen är att vara fadder/LDO/domare 2017.

  • Det är klart ni ska köra ett år till alla tre, minst! Kom ihåg att vi gick på samma kurs en gång i tiden Thomas… så du borde ha många år kvar 😉

  • Har ni gått samma kurs???? Och ändå hamnade ni i så olika divisioner???? 🙂

  • Vill starkt minnas att jag, Thomas Svensson och Gert Kvick gick samma grundkurs en gång i tiden… sen vet jag inte vad som hände efter det 😉

  • Jag hade bestämt för mig att de som går samma kurs också dömer i (ungefär) samma division. Kanske T Svensson kan förklara varför han inte dömer i samma division som F Klyver??? 🙂

  • Gert, Fredrik och jag gick mycket riktigt samma grundkurs. Jag fick ganska snabbt en provmatch i division 6 (Bottnaryd-Furusjö). Stig Ericsson var observatör och jag minns väl hans ord: ”Det här gjorde du bra men med tanke på din ålder kommer du inte högre.” Så rätt han hade! 15 år på raken i 6:an gav en vågrät utvecklingskurva medan Fredriks kurva blev mer lodrät.

 51. Hej på er den 18 dec ska JFDK vara med o döma en turnering för ensamkommande flykting barn i tipshallen.Tanken från jfdk är att dom nya domarna som går kurs 10 dec ska döma denna turnering men vi behöver mer folk som kan hjälpa till o avlösa domarna o vara med som stöd under denna turnering för dom nya domarna o glädja dom ensamkommande ungdomarna så det blir en STOR fest så då är det bara att anmäla sig till mig mvh claes o roger 0707906878

  Svara
 52. Hej har 2 st sittbiljetter till södras match i kväll först till kvarn mvh Claes 0707906878

  Svara
 53. I tisdags förmiddag slölyssnade jag på lokalradion (P4 Jönköping). Plötsligt är två domare i etern för att diskutera fotboll. Häckens straff mot J-Södra, klimatet under matcherna, hur gången är om man ska avancera i seriesystemet som domare, m.m. var ämnen som togs upp. Elisabeth och Andreas var de inbjudna gästerna. Elisabeth fick berätta om hur hon uppfattar skillnaderna mellan att döma herr- respektive damfotboll. Andreas betonade vikten av att bygga förtroende hos lagen man dömer. Väldigt klokt! Funderade på om han kommit på det själv eller gått någon kurs? Glädjande nog kunde reportern uttala Elisabeths efternamn rätt. Mallllaki! Båda skötte sig med den äran! Trevliga, glada, sympatiska! Goda föredömen för JFDK (trots att de har Huskvarnabakgund). Vill man lyssna på intervjun kan man klicka sig fram på P4 Jönköpings hemsida.

  Svara
 54. Tack för svar! Blir jag riktigt irriterad så är det väl riskfritt att varna någon ändå. Det är ju sällsynt att spelarna känner till reglerna.

  Svara
  • Du har en poäng där…

  • Precis så tänkte Fredrik Höglund också när han dömde i Höreda för några veckor sedan. Och visst, spelarna kände ju knappast till reglerna, men Fredrik hade (o)turen att ha en instruktör där som visste bättre, och där föll poängen med någon tiondel…

   Han varnade nämligen mv:n i Forserum för maskning eftersom denne höll bollen mer än lovliga 6 sek. Men uppenbarligen är inte den typen av maskning varningsberättigad. Visste ni det??? (Bara maskning i samband med att spelet ska återupptas är varningsberättigad.)

 55. Ett inlägg per månad i gästboken verkar vara normalt numera. Helgesson skrev i september så nu tar jag ansvar för oktober. Jag tänkte ta upp två saker som irriterar mig som domare. 1) Bollen går ut till hörna/inspark/inkast hur tydligt som helst. Solklart vilket lag som skall ha bollen. Men ändå! Spelare i det andra laget gestikulerar vilt för att visa att det är deras boll. Frestande att varna för osportsligt uppträdande (att jämföra med filmning). Finns det stöd för detta i regelboken? 2) Inkastande av flaskor från bänkarna till törstiga spelare (både under spel och när bollen är död). Även om man som AD eller HD säger: ”Gå ut till sidlinjen och drick”! verkar det som både spelare och ledare är hörselskadade/döva. Är detta petitesser som skall ignoreras eller inte?

  Svara
  • Trevligt med ett nytt inlägg i gästboken! Jag hakar på dig Thomas… genom att ge dig svar på dina två frågor – om än inte hela svaret så i alla fall så jag tänker…

   Spelare som försöker lura domaren kan bestraffas med gult kort för olämpligt uppträdande, men det gäller endast vid just filmningar som du själv säger. Att någon försöker lura till sig ett inkast genom att sträcka upp handen i luften är inte skäl nog för en varning. Däremot kan man mycket väl säga till spelaren att han inte ska fortsätta med det han gör!

   När det gäller kastandet av vattenflaskor så är ju ”problemet” det att spelaren inte får lämna spelplanen för att dricka vatten, utan denne måste befinna sig på spelplanen. Hur nära linjen ska han då stå? Det är ju inte reglerat någonstans. Det som däremot är reglerat är ju att spelaren inte får delta i aktivt spel om denne står med vattenflaskan i handen. Jag tror det är svårt att komma till rätta med kastandet av vattenflaskor, det viktiga är ju trots allt att det inte stör eller påverkar spelet på något sätt (mer än att du blir irriterad då så klart haha)…

   Så tänker jag… så här klockan 0440 en söndag natt/måndag morgon…

  • Och, Fredrik, om domaren säger till spelaren att sluta försöka fuska sig till insparken/inkastet/hörnan genom att räcka upp armen eller på annat sätt påverka domaren, och han/hon/hen ändå inte slutar med ofoget, kan man varna honom då?

  • Den anonyme ovan är Lasse, som glömde skriva sitt namn, men det kanske spelar mindre roll. Men eftersom jag inte gillar anonyma inlägg så…

  • Bra där Lasse… inga anonyma inlägg här inte 🙂 Jag är inte så säker på att du kan använda den tolkningen i det här fallet, oavsett om spelaren fortsätter eller inte. Men du får gärna prova om du får chansen någon gång! Jag hävdar nog att man ska lösa liknande situationer genom sin matchledning istället…

 56. Ni som inget har för er på söndag ska ta vara på detta tillfälle det kommer aldrig att finnas ett sådant tillfälle i JFDK historia matchen är mellan Fc real-Hook på rosenlunds ip kl 12 00. Smff har tagit ut 2 st på kansliet för att döma denna tuffa div 6 match väl mött mvh claes

  Svara
 57. 6 deltagare på fortbildning under Gothia Cup. Imponerande! Grattis! Kör hårt och lycka till!
  En eloge även till JFDK. Det är bra kvalitet på verksamheten som grundlägger detta.

  Svara
 58. Hej är intresserad av att börja som domare. Vem vänder man sig till?

  Svara
  • Du ringer mig 0707906878 mvh claes helgesson

 59. Dömde i lördags med en ambitiös, noggrann, positiv och glad domare vid namn Simon Butros (J-Södra- Stenungssund U 16). När Simon får Stenungssunds matchrapport sker följande ordväxling. Simon:” Har ni bara 11 spelare?” Stenungssunds ledare: ”Ja, vi fick inte ihop flera idag.” Simon: ”Har ni västar till avbytarna?” Denna lilla tankevurpa framkallade ett gott skratt hos alla inblandade och skapade en god stämning.

  Svara
  • hahaha ett gott skratt förlänger livet! Av ren rutin ställer man ju alltid den frågan men denna gången blev det roligt!

 60. Får man som privatperson komma och lyssna på Mohammed?

  Svara
  • Hej, skicka ett mail med dina kontaktuppgifter till jonkopingsfdk@hotmail.se så kontaktar vi dig.

 61. Kräver härmed att endast få döma dammatcher. Kommer mitt önskemål inte till lags så säger jag upp mig.

  Svara
 62. Mattias Jakobsson Sveriges bästa domare!
  /Din fanclub

  Svara
 63. Ytterligare en ort att lägga till under kategorin ”platser jag aldrig kommit till om jag inte dömt fotboll.” I Ydre kommun på östgötasidan ligger Asby. Där tillbringade Antonio, Victor och jag en fredagskväll i april. Övrig kuriosa: 47 års åldersskillnad mellan AD 1 och AD 2! Snacka om fotboll för alla.

  Svara
 64. Tips till er som ska sälja kläder till nya domare nästa år.
  Att vara ute i tid är bra.
  Att förvänta sig att få 600kr för något ni använt i över 1 år och dessutom tjänat pengar på är att ta i. Det har ingen betydelse att det är tre tröjor och overall!
  Sålde mina kläder för 200kr, är jag väldigt nöjd med!

  Ska själv försöka vara ute i tid och påminna er alla.

  Svara
 65. Idag är det en stor artikel om Mohammed Al-Hakim i Aftonbladet. Ni som vill veta mer om vår gäst på nästa möte får veta en hel del om honom och hans livshistoria. Intressant och spännande!

  Svara
 66. Jag betalade faktiskt för min Södra biljett
  Önskar att ni håller lite tyst om det eftersom jag försöker vara kylig som alla andra

  Svara
 67. Vad sas på mötet i tisdags om J Södras biljetter? Det kanske var fler än jag som inte var närvarande och som också vill veta, så finns det någon som kan skriva ner lite kortfattat här i gästboken vad som gäller vore det jättebra. Tack!

  Svara
 68. Ang J Södras biljetter på Linneas Tobak: Micke sa igår, vid löptestet, att vi kan hämta biljetter till J Södras matcher under tiden 14-3 dagar före match genom att visa upp vårt domarkort hos Linneas Tobak på Torpa. Jag åker till Finland om ett par timmar och kommer hem två dagar före match, så jag försökte fixa biljetten idag, och det gick sådär… eller nja… det gick inte alls.

  Killen i tobaksaffären hade för det första inga biljetter att sälja än. De släpps inte förrän på tisdag, sa han (d v s åtta dagar före match). Och hade han haft biljetter redan nu så hade jag ändå inte fått någon eftersom domarkortet bara gäller ”i mån av plats” och han (och ingen annan heller) kan veta om det blir slutsålt flera dagar/veckor i förväg, så att komma och tro att man skulle få en biljett flera dagar före avspark var ingen idé. Först vid avspark vet man om det finns plats över eller inte, menade han.

  Jag hänvisade till vad Micke sa igår och antog att han fått det beskedet från Sebastian L, men de i affären hade inte fått några instruktioner från vare sig Sebastian eller någon annan i J Södra, sa han, och så länge de inte fått andra direktiv så delar de inte ut några fribiljetter till någon.

  Så… vad gäller? Det här får någon (Sebastian i första hand antar jag) ta tag i. Så här långt har informationen/kommunikationen inte funkat.

  Svara
  • Angående biljetter till J Södra så kommer detta kommuniceras på nästa medlemsmöte som är den 29:e mars. En rutin för detta är framtagen och kommer delges Linneas Tobak inom kort. Om de inte fått biljetterna ännu så är det ju dock svårt att göra någonting åt det. Jag antar också att Sebbe återkommer i frågan till dig personligen.

 69. Hej!

  Jag säljer förra årets domarkläder för en mycket billig peng.
  Tre tröjor, en overoll, ett part shorts, fyra par strumpor och en piké.
  Allt för 600 kronor.
  Storlek M

  Svara
 70. Hej finns det någon snäll medlem som har förra årets domarkläder i storlek S som kan tänka sig att sälja till vettigt pris till en av våra nya domare tack på förhand ring 0707906878 den alltid ödmjuke Helgesson

  Svara
 71. Så här i elfte timman, dagen före kurs, upptäcker jag att jag inte håller med facit på en fråga i Regelprovsgeneratorn.

  Frågan lyder: Målvakten lägger en direkt frispark innanför eget straffområde och spelar ut bollen ca 5 meter ur straffområdet, där han tar upp bollen med händerna. Alla motspelare befinner sig på sin egen planhalva. Domslut?

  Jag svarar ju, som förr om åren: direkt frispark där regelbrottet inträffade. Då har det varit rätt. Men enligt årets upplaga av facit ska det vara en varning också. Kan det verkligen stämma? Mv:n försöker ju inte göra mål med händerna och inte att ta bollen framför en motspelare heller.

  Den du, Klyver…

  Svara
  • Vi var faktiskt några stycken som diskuterade den på vår kurs också … Vi kom inte fram till något vettigt mer än att acceptera svaret… fråga kursinstruktören så får vi se vad han säger, ska bli spännande 😉

 72. Viktig information angående en regelfråga i Regelprovsgeneratorn. Det finns två stycken frågor som riktar in sig mot en situation där en icke identifierad straffsparksläggare skjuter straffen istället för den som är identifierad. Under tidigare år har detta resulterat i att den icke identifierade straffläggaren varnas. Detta har nu ändrats! Ingen varning utdelas i samband med detta utan man avvaktar resultatet av straffsparken och återupptar spelet enligt grundregeln. (Straffen slås i mål = ny straffspark : Straffen slås utanför eller målvakten räddar = indirekt frispark där regelbrottet inträffade). Har ni eventuella frågor så ställ dessa här under.

  Svara
 73. Härligt att Balkanexpressen rullar på! Frågan är om det blir något dömande för Amir? Enligt säkra källor har han fått ett nytt arbete som integrationsminister i Vätterbygden. Det ryktas om samma lönesättning som utrikesminister Margot Wallström (127 000:-/ månad). Detta är inte bekräftat. För övrigt tycker jag att Jonas Eriksson gör en bra insats i ”På spåret”. Allmänbildad och tävlingsinriktad. Han och Åsa Sandell får nu möta Göran Hägglunds team i kvartsfinal. Jag tror att boxaren och domaren vinner! Tips till Claes H: Har du svårt att hänga med i programmets ledtrådar så kan man se programmet textat.

  Svara
 74. Balkanexpressen har börjat rulla igen!!!
  Det känns bättre nu men det är inte som det var innan.
  Det finns alltid hopp,om jag tänker länge tillbaka hur min AD sprungit på Åsavallen i två vänstra-skor,olika märke,den ena var puma 44 storlek och den andra nike 46 storlek och han var felfri!!!Detta kan också bekräfta min AD 2. Då ska jag försöka hoppa på ett ben istället, något nytt nu i året.Om jag misslyckas då finns det hopp i snigelgruppen med min bror Malaki.

  Svara
 75. Nu har man fått sitta o titta på det klassiska tv programmet PÅ SPÅRET o då sänder SVFF dit sin bästa domare Jonas Eriksson han fick stor TORSK tillsammans med sin kvinnliga boxar kollega.Jag satt o tänkte tänk om JFDK kunde få skicka in Thomas 13 rätt Svensson då skulle det blivit ett SUCCÉ program problemet är väl hur dom skulle få med allt på en timme.mvh Den alltid lika ödmjuke helgesson

  Svara
 76. Gott nytt år tillönskas alla domarkamrater! Kunde vara roligt med lite mer aktivitet på gästboken. Men diskussionerna förs väl antagligen i mer moderna medier än den mossbelupna gästboken. Jag vill bifoga några funderingar. Ges det för många ”dåliga” fördelar i fotbollen? Alla domares dröm är visserligen att ha gett en fördel som utmynnar i mål. Men, i många situationer skulle inte en frispark i bra läge vara en bättre fördel? En fråga som stora delar av den småländska fotbollen ställer sig är följande: Hur går det med rehabiliteringen av ”Balkanexpressens” ischias? Någon som vet? 3 oktober var jag AD i en match i Anneberg. Det var första gången under 2015 som jag dömde med den som var HD (under årens lopp har det hänt ett antal gånger). En regeldiskussion uppstod och på nästa sammankomst, där vi båda är närvarande, skall jag presentera händelsen.
  Förhoppningsvis har jag rätt. Kan även stå ut med om båda har rätt. Mardröm vore om jag hade fel. Detta som en liten cliffhanger till nästa möte. Vem var då HD? Ledtråd: Han arbetar som frisör!

  Svara
  • Gott nytt år på dig också Thomas! Kan bara hålla med dig angående aktiviteten i gästboken. Men vi som är multilinguistiska klarar av att föra en diskussion både i gästboken och på andra mer moderna medier 😉

   Ser verkligen fram emot att få ta del av din presentation av händelsen som utspelade sig den 3 oktober, jag lägger mina slantar på att du hade rätt!!

 77. Vill säga God Jul till alla domarkollegor och ett särskilt GRATTIS till Andreas för alla fina utmärkelser både här och där och högt och lågt! Kör hårt 2016!

  Svara
  • Instämmer med Lasse och önskar alla medlemmar och kollegor en God Jul!

 78. Hej Bengt!

  Alla är välkomna Bengt, även tjockisar som jag med dålig kondis!

  Svara
 79. Måste man döma på en viss nivå för att träna med er ? Har testat att döma lite . Tacksam för svar hälsningar en undrande domare.

  Bengt

  Svara
 80. Sitter o planerar för fotbollscupen som spelas i tipshallen lörd 19 dec som dom nya domarna ska ha som praktik matcher.Det är flyktingungdomar som ska spela turneringen ca 15-18 år vi känner att dom kommer inte klara av alla matcher ca 75 st five a side jag har ringt runt o fått tag på lite instruktörer som ska hjälpa till men FINNS det någon som vill hjälpa till med detta som jag inte ringt till så hör av er till mig. Det finns alltid något som NI kan hjälpa till med så det blir en JÄTTE BRA FOTBOLLS FEST för ungdomarna lörd 19 dec mvh claes o roger 0707906878

  Svara
 81. Från och med nu på tisdag den 24:e november kör vi igång med träningen igen. Observera byte av veckodag! Träningen startar som vanligt kl 1815 och platsen är Huskvarna Sporthall (träningen kommer doçk bestå av löpning utomhus om inget annat sagts). Välkomna!

  Svara
 82. När drar vi igång med måndagsträningar?

  Svara
 83. Hej

  Hoppas ni haft en bra säsong. En domarcomeback känns tyvärr avlägsen så jag rensa lite i garderoben. Tänkte att Helgessons nya rekryter kanske kan vara intresserade.

  Säljer både addidas från denna säsong (röd L) och tidigare säsonger (svart, gul, blå M) för 100:- st
  Samt gamla Umbrotröjor M (Gul, svart, röd, grön, m.fl) 50:- st.
  Flaggor 2st 100:-

  Strumpor och shorts kan fås med på köpet om så önskas.

  Nås på mobilen 0763-464459

  /Richard

  Svara
 84. Observera att Årsmötet är på Kunskapsskolan den 3 november, och inte som tidigare sagts på Konradssons Kakel. Kunskapsskolan ligger på Datorgatan 10 i Huskvarna (mitt emot infarten till Sandagymnasiet. Mer information kommer i kallelsen. Sprid informationen till de ni träffar på. Välkomna då!

  Svara
 85. Tisdag 20 okt har jfdk sin årliga informationsträff med dom NYA domarkandidaterna som ska gå sin första domarkurs i dec .Är det någon som vet om det finns någon mer som är intresserad av att hoppa på utbildningen .Kontakta mig så löser jag resten mvh claes 0707906878

  Svara
 86. Hej Thomas och alla ni andra!
  Maxantalet åskådare som Räddningstjänsten har godkänt är 6295 personer, så har du inte köpt biljett Thomas så kan du få problem att komma in! (Eller får vi se dej på Hallbyläktaren)?
  Såg att ni söker nya domare Claes, kan du höra av dej, jag funderar på comeback!

  Svara
 87. Om nu J-Södra säljer alla biljetter till Östersundsmatchen finns det risk att man inte kommer in på domarkortet? Finns det ett ”publiktak” från t.ex. räddningstjänsten?

  Svara
  • Thomas (och alla ni andra), ni kommer inte att komma in på domarkortet, eller några andra frikort. Detta enligt info från Sebastian via Facebook.

 88. Det skulle va jättekul att studera Helgesson under ett träningspass!!

  Svara
  • Bra idé, Antonio! Vi brukar ju utsätta en domare för ”Studie av match” en gång om året. Ska vi byta ut det mot ”Studie av träningspass” istället, där hela domarklubben ställer upp och hjälps åt att analysera Helgessons träningsupplägg under ett av hans (båda) försäsongspass?

 89. Kan bara hålla med svensson askul i 90 min bara att få se den gråhårige eleganten springa på linjen är värt den långa försäsongsträningen som börjar i morgon o veta att fler matcher kommer nästa år Kan han så kan jag.

  Svara
 90. Vilken säsongsavslutning det kan bli! SMS från Bujar (Höglandets domarklubb) mitt under Postkodsmiljonären. Kan du döma som AD i Anneberg i morgon? Svarar inte direkt utan kollar först vem som är HD. Och vad hittar vi där?? CLAES HELGESSON!! Finns ju ingen möjlighet att tacka nej! Som om inte detta var nog skall jag tjänstgöra åt Antonio ”Goofy” Djakovic på söndag. Säger som ungdomarna: ASKUL!!

  Svara
 91. Kör hårt på lördag abbe lycka till o tänk på vad jag sagt o lite vad thomas svensson sagt!!!!!

  Svara
 92. Är det någon som har någon blivande domarämne i sin närhet hör av er till mig så ska jag kontakta personen o hjälpa till så dom blir kallade på en domarkurs i december mvh claes o roger 0707906878

  Svara
 93. Roligt att läsa i tidningen om en domare som fick beröm. Ännu roligare att det var mitt gamla fadderbarn Abbe som fick berömmet. Roligast är att du håller fötter och ben i trim genom att döma i damstrumpor av nylon!! (Under de vanliga strumporna naturligtvis!)

  Svara
  • Och två vänsterskor???

 94. Såg idag en match i Habo mellan HIF-EBK i div 2 norra dam.
  Habotjejen har sin arm intill kroppen, fäller inte ut den på något sätt men det spelar ingen roll för bollen tar typ i sidan på magen.
  Hon bryter ett anfall i straffområdet o är på väg upp i banan, ingen säger nåt, inte ens motståndarna som brukar fälla upp armar o gapa o skrika om att bollen tagit på handen, men ingen sa nåt.
  Mitt i kontringen blåser domaren straff o ingen fattar nåt.
  Spelaren som tog hand om bollen blir bedrövad, spelarna på planen fattar inget och i det läget önskar man att domaren hade någon form av spelförståelse men icke.
  Min fråga till er i klubben är: Hur ska hands bedömas (om det nu är hands)

  Svara
 95. Uteblivna straffar i matchen Göteborg-Elfsborg! Kan någon hjälpa mig att förstå varför det inte blev straff respektive straff +målchansutvisning? I mina ögon är det bestraffningsbara hands i båda fallen.

  Svara
  • Nu har information gått ut från SvFF:s DK med besked om hur den första situationen ska bedömas (den där armen är ovanför huvudet och spelaren ”vinkar för offside”). Det skall dömas straffspark då spelaren medvetet gör sig större och därefter träffas av bollen. Det skall inte tas någon hänsyn till spelarens syfte med armen/varför han gör sig större. Likaså ska det inte heller tas någon hänsyn till att avståndet är kort. Det skall dock inte delas ut någon varning!

   Andra situationen är en ren bedömningsfråga som sker där och då. Gör man bedömningen att bollen tar i bröstet/att spelaren inte fäller ut armen så spelar man på. Gör man bedömningen att spelaren fäller ut armen och därmed hindrar bollen från att gå i mål så är det straffspark och målchansutvisning.

 96. Skulle det kunna finnas någon chans att Samåka med någon till matchen idag? 🙂

  Svara
 97. Har planerat bussresan ner till göteborg i minsta detalj o vad händer Tomas 13 rätt Svensson åker inte med ner till göteborg med sina kolleger frågan är VARFÖR inte??????

  Svara
  • Nu är det såhär Claes: Torsdagar arbetar jag alltid till 18:30-19:00. Därför dömer jag aldrig eller åker till Göteborg på denna veckodag som fått sitt namn efter en av asagudarna. Trots att du verkar lite gnällig så kommer jag nog snart och klipper mig hos dig. Då kan vi fortsätta diskussionen. Ha det så bra din gamle hanne!

  • Svaret lär vara så banalt som att Svensson helt enkelt inte får vara ute efter kl 21 om kvällarna. Lika anonyma som säkra källor bekräftar denna uppgift.

 98. Hej! Jag har fått förhinder på torsdag , är det någon som är intresserad att åka till Göteborg ?

  Svara
 99. Imorgon är det en vecka kvar för avresa mot matchen IFK Göteborg – AIK, de av er som anmält sig (totalt 42 stycken) kommer få mail av mig under torsdagen med information…

  Svara
  • För er som inte noterat det ännu så är domare i torsdagens match Jonas Eriksson, Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark.

 100. Är det någon medlem som behöver kvittoblock så har jag ett antal på janne frisör som jag fick av smff mvh claes

  Svara
  • Jag kommer förbi claes

 101. En väldigt bra och inspirerande föreläsning av Jonas Eriksson! Utmärkt initiativ att locka hit honom. Tack!

  Svara
  • Tänkte just gå in och säga samma sak som Thomas, men han hann först. Tack JFDK och Jonas Eriksson!

 102. Synnerligen god idé att åka och titta på allsvensk fotboll! Heder åt den som kom upp med förslaget… (för typ 15 år sedan). Nåväl, jag anmäler mig gärna först av alla till Blåvitt-Gnaget-matchen!!!

  Svara
 103. Nu är seriepremiären avklarad. Gott! En av alla fördelar med att döma är att man vidgar sina vyer. Följande platser i länet hade jag nog aldrig besökt om det inte varit för fotbollen: Kärda, Kulltorp, Lanna, Forsheda, Höreda, Frinnaryd, Solberga, Anneberg, Fredriksdal, Gripenberg, Lommaryd, Bälaryd, Adelöv, Wallgårda, Nissafors, Bodafors, Malmbäck, Furusjö och Klevshult. Kör hårt både nya och gamla kollegor!

  Svara
  • Instämmer Thomas! Tänk vad platser man besökt tack vara fotbollen, men det är ju även en av de saker som bidrar till att man fortsätter år efter år – just möjligheten att få se och upptäcka nya platser, vare sig de är inom länet eller längre bort! Kan vara nyttigt att tänka den tanken ibland… vilka möjligheter fotbollen ger!

  • Inte bara platser, människor också

 104. Vad tog regelfrågorna vägen hittar inte dom på våran hemsida???

  Svara
  • Hej Ville . Längst ned på Startsidan. Flik Fotbollslänkar, Regelprovsgeneratorn.
   Kolla om inte du hittar, annars får du återkomma.

 105. Säljer nu mina beep-flaggor, som är i väldigt fint skick. Samma typ av flaggor som används i Superettan och Allsvenskan. Pris kan diskuteras vid snabb affär. Kontakt sker vi telefon, 073-5081714. // Julian

  Svara
 106. Har alle fått sms mobilen om legitimeringen

  Svara
  • Det verkar inte ha fungerat riktigt… avvakta till början på veckan och kontakta därefter SmFF (Appelberg)…

 107. Matti är fortfarande i Lekeryd….

  Svara
 108. Var är Matti?

  Svara
 109. Hej!

  För de domare som ska göra omprov, görs detta på tisdag 31/3 med start kl 17.50 på Konradssons Kakel. Kan man inte komma, kommer nytt datum tas fram inom 2 veckor och en avgift kommer tas ut.

  Med vänlig hälsning
  JFDK

  Svara
 110. När blir nästa tillfälle för löparprovet utöver den 29 mars?

  Svara
 111. kan man byta om i Sporthallen idag?

  Svara
 112. kan man byta om i Sporthallen idag?

  Svara
 113. Det är 40 dagar snabbare än den erfarenheten jag hade av en viss klubb från en förort till JKP i somras!

  Svara
 114. Veckans I-landsproblem har nu fått en avslutning. 19 dagar efter spelad match finns nu arvodet på kontot.

  Svara
 115. Jag var med och dömde NGIS (Claes Helgessons moderklubb)-Hallby 21 februari. Lämnade kontonummer men har fortfarande inte erhållit några pengar. Jag lider ingen ekonomisk nöd men funderar över klubbarnas ansvar, skyldigheter och brist på rutiner. Vi som dömde har kontaktat klubbarna men kassören i NGIS kanske tror att hen har 30 dagar på sig att betala. I framtiden kan det eventuellt bli mer kontant betalning eftersom bankerna är mer och mer ovilliga att befatta sig med små insättningar från idrottsklubbar.

  Svara
  • Tomas jag tar ett samtal med min far om detta så löser det nog sig.

  • Låt oss veta vilka föreningar det är som inte sköter sig… det ligger i allas intresse att detta fungerar korrekt (SmFF, FDK, Förening och så klart domare).

 116. Om det finns någon i klubben som vill ha röd,gul,blå domartröja i storlek S i utbyte mot storlek M så är jag intresserad!

  Svara
 117. Hej Sebastian kan du hjälpa mig med matchen i Waggeryd på lördag mina domare är på kurs och vi har många matcher i Vetlanda.Mvh. Bo-Göran.

  Svara
 118. Då gör jag ett nytt försök, säljer min oanvända Molten Valkeen domarpipa. Pris kan diskuteras vid snabb affär. För den som är intresserad är det bara att höra av sig på 073-508 17 14.

  Svara
 119. Regelprovsgeneratorn, eller iallafall författaren av frågorna, är sannerligen inte utan ett visst mått av svart humor. På frågan ”Två spelare från vardera laget, ej målvakten, krockar med varandra och läkare från respektive lag kallas in. Måste spelarna lämna spelplanen om de inte kräver skadebehandling?” är båda svarsalternativen fel!

  Svara
  • Har också gjort den upptäckten! Det viktiga är dock att veta om att rätt svar är ”Ja!”… skicka gärna ett mail till kanslipersonalen (domare@svenskfotboll.se) och påtala felet…

 120. Vart finns det att hämta en regelbok?

  Svara
  • Tack Julian !….

 121. Hög tid att plugga regler…

  Följande fråga finns med i regelprovsgeneratorn: Målvakten lägger en direkt frispark innanför eget straffområde och spelar ut bollen ca 5 meter ur straffområdet, där han tar upp bollen med händerna. Alla motspelare befinner sig på sin egen planhalva. Domslut?

  Så sent som förra året var svaret: Direkt frispark där regelbrottet inträffade. Enligt årets upplaga av Regelprovsgeneratorn ska det vara en varning också. Är det verkligen korrekt? Mv:n hindrar ju inte någon motspelare att få bollen.

  Vem vet? Fredrik kanske…?

  Svara
  • Ja du Lasse, att du behöver plugga regler det vet vi nog alla 😉 Skämt åsido, jag tycker denna fråga är lite knepig också… och nu ska jag tillåta mig att spekulera…

   Skriften i regelboken på avsnittet hands har ändrats vid upplagan år 2009 samt 2013. I den ”gamla” skriften från före 2009 står det att man SKA dela ut varning för hands om man avsiktligt tar bollen med handen för att 1. vinna en fördel 2. hindrar att motspelaren får bollen 3. gör sig skyldig till olämpligt uppträdande.

   I upplagan från år 2009 står det att det finns omständigheter då varning för olämpligt uppträdande KRÄVS i samband med hands. Dessa är 1. om man avsiktligt och uppenbart spelar bollen med handen för att hindra en motspelare att få bollen 2. försöker göra mål med hjälp av handen. Första punkten från år 2008 är alltså borttagen, nu är det inte obligatorisk varning bara för att man vinner fördel av situationen. Samt att tredje punkten har de skrivit in i texten och inte i punktform.

   I upplagan från 2013 står det att det finns omständigheter då varning för olämpligt uppträdande KRÄVS i samband med hands. Denna är TILL EXEMPEL 1. om man avsiktligt spelar bollen med handen för att hindra en motspelare att få bollen 2. försöker göra mål med hjälp av handen. Här har man lagt till orden ”till exempel” i texten samt tagit bort ordet ”uppenbart” under punkt 1.

   Dessa ändringar i text har ju bland annat inneburit att man INTE MÅSTE varna en spelare som till exempel hindrar bollen från att rinna ut över sidlinjen, eller för att han slår med sig bollen med handen (vinner fördel). Dock så kan man fortfarande varna för olämpligt uppträdande, och det är där jag tror vi har svaret. Även om det inte står uttryckligen någonstans.

   Det här kan ha varit det längsta svaret någonsin som inte gav svar på din fråga, men det är alltid kul att grotta ner sig lite… Jag ska maila vår regelexpert och se om han svarar (han har ju ändå översatt boken från originalet, så han borde veta).

  • Ja, det var ett ovanligt långt svar för att inte vara ett svar… tack så mycket i alla fall för all tid och energi du la ner på fallet. Fast när du skriver att du ska maila ”vår regelexpert” så undrar jag varför jag inte fått nå’t mail från dig än… 🙂

 122. HEJ är ny matchtillsättare i NFDK och har av förbundet fått fyra träningsmatcher i Waggeryd undrar om det är ok om vi tar dom eller hur vi skall göra för. det är på erat område.Kontakta mig på tele nr 0709-182558. Det är Vrigstad som är hemmalag i dom fyra matcherna.Ps.Bo-Göran.

  Svara
 123. Livet handlar om kärlek, pengar, politik och (för vissa) religion.
  Celtic – Rangers
  HSK Zrinjski – FK Velez
  Chelsea – Millwall
  Fenerbache – Galatasaray
  Allt det finns i fotbollen, livet är alltså fotboll och då är jag en fotbollsnörd! @ Thomas ”den eviga talangen” Svensson

  Svara
 124. Trevligt med ett Jönköpingsmotiv på den nya hemsidan. Såsom gammal pedagog blir man rörd långt in i hjärtat när man ser bilden som Lasse länkade till. Avslutningsvis vill jag slå ett slag för Tips-SM 2015 som börjar nu till helgen. Förra årets tävling skänkte mig både en fantastisk resa och en del pengar. En tävling som passar bra för ”fotbollsnördar” som jag vet det finns gott om i JFDK.

  Svara
 125. I morgon tisdag 17 feb är det praktik för de nya domarna och domarna som ingår i coach gruppen,
  Rosenlunds IP med start 21.00. Väl mött!

  Svara
 126. Grattis till oss till en ny och fräsch och välfungerande hemsida, och en gästbok som jag fick äran att nästan bli först att skriva i! Nu väntar jag/vi på fler kommentarer.

  Svara
 127. Då är gästboken aktiverad… välkomna att skriva!

  Svara